V cigaretách dívky vítězí

10.03.2011 10:54

V cigaretách dívky vítězí
Alkohol není jediným nešvarem, ve kterém dívky zdatně dohánějí chlapce. Stejné je to i s kouřením. Přes pětadvacet procent dotazovaných středoškoláků přiznalo, že kouří denně cigarety. Osm procent z nich je silným kuřákem. A právě v této "kategorii" dívky chlapce předhonily. Zatímco silných kuřáků je mezi hochy pod osm procent, mezi dívkami je náruživých kuřaček téměř 8,5 procenta.

"I tady se projevila snaha děvčat vyrovnat se chlapcům. Nebývalo běžné, aby si ženy na ulici zapálily cigaretu, dnes to je normální věcí," řekl Csémy. Za alarmující považují odborníci hlavně to, že si mladí lidé neuvědomují, jak nebezpečné kouření je.

"Alkohol a cigarety za riziko nepovažují. Víc si uvědomují nebezpečnost tvrdých drog," dodal Csémy.

To je hlavně tím, že se každý z nich už setkal s někým, kdo doplatil na svou závislost třeba na pervitinu. I to je důvod jedné z pozitivních zpráv průzkumu: u mladých Čechů klesá popularita tvrdých návykových drog.

Naopak kouření marihuany je stále oblíbenější. V roce 1995 kouřilo konopí a hašiš 34 procent dotazovaných, loni jich bylo už pětačtyřicet procent. Klesá také věk dětí, které tyto drogy poprvé vyzkouší. Běžně s nimimají zkušenost i třináctiletí.

 

. Mladí a drogy

– Z nelegálních drog mají šestnáctiletí Češi nejčastěji zkušenost s marihuanou (45 %),
s uklidňujícími léky (9 %), s halucinogenními houbami (7 %) a s čicháním rozpouštědel (7 %).
– Denně kouří cigarety 25 % šestnáctiletých.
– S častým pitím alkoholu má zkušenost asi 24 % chlapců a 17 % dívek.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/divky-piji-jako-chlapci-kouri-dokonce-vic-fp5-/domaci.asp?c=A080125_222421_domaci_dp