Proč mládež vůbec začíná kouřit????? ........ Proto!!!!!!

09.03.2011 17:04

Proč začínají děti kouřit:

Děti začínají kouřit z různých důvodů. Některé proto, že si přejí být nezávislé, jiné protože kouří jejich přátelé, že jim to rodiče zakazují, nebo si berou za vzor populární osoby. Neexistuje jedna příčina. Kouřící rodiče a především sourozenci mají velký vliv, stejně i reklama na tabákové výrobky, či sportovní akce sponzorované tabákovým průmyslem.

Děti s kouřením často experimentují a domnívají se, že mohou přestat, kdykoli budou chtít. Kouření je však silně návykové a valná většina dětí později není schopna s kouřením přestat.

Dokud nebude podniknuta plošná akce, stovky a tisíce dětí budou nadále experimentovat s kouřením a začínat kouřit. Podíl kouřících dětí tak bude rok od roku nadále stoupat. Vždyť více jak 80% dnes dospělých kuřáků začalo kouřit v dětství či v raném dospívání. Mnozí z nich se pokoušeli již dříve kouření zanechat, ale kouří již desítky let a nejsou schopni přestat (Rážová et al., 1999).

Většina dospělých zná riziko kouření; mládež je však přesvědčena, že se jí to netýká. V současné době kouří v České republice děti a mládež takto:

Je zapotřebí jasně formulovat riziko kouření pro osoby různých věkových skupin. Je nutné odmítnout názor, že existuje spojitost mezi kouřením a osobním kouzlem, dospělostí a nezávislostí.

Této změny samozřejmě nelze dosáhnout během krátké doby. Zkušenosti z jiných zemí však prokazují, že úspěch je možné zajistit jen obecným přístupem a soustavnou a pečlivou prací.

Ochranu dětí a mládeže před kuřáctvím lze dále zajistit: Minimální reklamou a později zákazem veškeré reklamy tabákových výrobků, včetně zákazu sponzorování, prezentace loga či značek. Dodržovaným zákazem prodeje tabákových výrobků pod stanovenou věkovou hranicí 18 let. Průkazem věku osobním dokladem při nákupu. Odstraněním automatů na cigarety.